08/05/2021
logo

Leca® letklinker som indskudsdræn i Skuespilhuset

Leca® letklinker spillede en vigtig rolle som indskudsdræn, da Skuespilhuset blev bygget på havnefronten midt i København. 


Udfordringer kan være komplicerede, men det er løsninger sjældent. Da Skuespilhuset i København blev bygget, var en af udfordringerne at dræne vandet. Den kubistisk inspirerede bygning rummer bl.a. tre scener, backstage faciliteter, restaurant og kontorlokaler. Den er designet af Lundgaard & Tranberg Arkitekter, og det meste af bygningen befinder sig under vandspejlet. At bygge så tæt på vandet vil altid betyde, at en vis mængde vand siver ind i bygningen. Men det problem kommer et indskudsdræn af Leca® letklinker heldigvis til livs.

Indskudsdræn med Leca® letklinker

Kældergulvet i Skuespilhuset består af to betonvægge. Den centrale opgave var at dræne det vand, der sev igennem den første væg og dermed holde den næste mur tør. Leca® 10-20 var med sin lette vægt og store styrke det oplagte valg til at klare denne opgave. Derfor blev materialet brugt som indskudsdræn mellem de to vægge. Foruden at det overskydende vand blev ledt væk, betød løsningen, at komforten i huset voksede og at varmeregningen faldt pga. letklinkernes varmeisolerende evner. Ikke helt uvæsentligt når man ligger i Norden.

Let at arbejde med

En anden væsentlig grund til at vælge Leca® letklinker var den yderst fleksible måde, at få dem leveret på. De blev nemlig ‘blæst’ på plads (med 1 m3/min). Det betød, at en lastbil kunne holde op til 60 meter væk fra brugsstedet og levere de små kugler gennem en blæseslange. Let at arbejde med og samtidig tidsbesparende for alle involverede parter. I dag nyder både skuespillere og gæster de moderne rammer i Skuespilhuset, og både Shakespeare, Beckett og Strindberg er flyttet med ind i en bygning, der tegner fremtiden.

Se plantegninger og læs om de arkitektoniske beslutninger bag Skuespilhuset på Ltarkitekter.dk.

 

FAKTA

År: 2006
Projekt: Skuespilhuset
Kunde: Kulturministeriet
Arkitekt: Lundgaard & Tranberg Arkitekter
Projekterende: COWI
Leca® produkter: Leca® 10-20
Leca® løsning: Dræn