25/01/2021
logo

Nye dækelementer med Leca® beton

Lav vægt og høj designfleksibilitet er nogle af fordelene ved et nyt dækelement på Krøyers Plads på Christianshavn. Hemmeligheden: en kombination af almindelig beton og Leca® beton.


Tekst: Alexander Wulff/ Abeo. Fotos: Erik Mårtensson/NCC + Abeo

Virksomheden Abeo har haft stor succes med at bruge beton baseret på Leca® letklinker (såkaldt Leca® beton) til en ny type dækelementer kaldet SL-Dæk. Den lette konstruktionsbeton tegner sig faktisk for næsten 50 % af de nye SL-Dæk.

”I traditionelle betonplader bruges den samme stærke beton til hele elementet. I SL-Dækket bruges den stærke beton kun på steder, hvor den gavner konstruktionen. Resten af pladen består af let Leca® beton”, siger Abeos tekniske chef, Morten Rasmussen. Han fortsætter:

”På den måde udnytter vi både styrken i armeret beton og den lette Leca® betons lave vægt og fantastiske isoleringsevne. Resultatet er lette, fleksible dæk, som har stor spændvidde og er billige at transportere og installere. Desuden giver kombinationen med Leca® letbeton enestående lyd- og brandisolering.”

Det stærke letvægts betonelement vejer 365 kg/m2 og kan håndtere tungere belastninger og større spænd end traditionelle dækelementer. Dækket er i stand til at modstå 4 timers standardbrand uden brug af brandisolering grundet indholdet af Leca® beton.

Velegnet til boligprojekter

Abeo har leveret SL-Dæk med Leca® beton til en række forskellige projekter i Danmark, bl.a. Skanskas ‘Øresund Strandpark’. NNC’s ‘Krøyers Plads’, der har COBE som arkitekter, har vundet en MIPIM-pris i Cannes for verdens bedste boligbebyggelse.

SL-Dækket er udviklet til at overbygge ’hullet’ mellem standardiserede færdigstøbte dæk og mere fleksible filigran- og in-situ dæk, primært i boligprojekter. Med SL-Dæk kan altaner monteres direkte i dækket, og utallige løsninger som fx indstøbte installationer til badeværelser er mulige. 
Desuden giver SL-Dæk en yderst effektiv lydisolering, mens deres lave vægt gør det muligt at producere plader, som er op til 3 meter brede, hvilket reducerer monteringsomkostningerne væsentligt. 

International ekspansion

Med næsten 100.000 m2 indbygget i Danmark søger Abeo nu licens for SL-Dækket til producenter af færdigstøbt beton uden for Danmark.

Hvis du vil vide mere om SL-Dækket, så tag et kig på Abeo.dk.

 

Fakta

År: 2014
Projekt: Krøyers Plads
Kunde: NCC Bolig
Arkitekt: COBE, Vilhelm Lauritzen Arkitekter
Projekterende: OBH Rådg. Ingeniører A/S
Entreprenør: NCC Construction Danmark A/S
Leca® produkter: Leca® 4-10