26/01/2021
logo

Kunstgræsbane drænet med letklinker

Lunner Fodbold Klub i Norge kommer til at spille deres hjemmekampe på 30 cm Leca® letklinker, der giver effektiv vandhåndtering ved hjælp af det innovative lette aggregat.


- Arvid Moger er guruen af kunstgræsbaner, siger adm. direktør Christian Bruun hos Åsmund Pettersen & Søn. Pettersen afsluttede jobbet, men det var Moger der udviklede den nye Frøystad kunstgræsbane på Roa i Hadeland.

Muligheden for at dræne var afgørende

Arvid Moger har udviklet over 300 kunstgræsbaner over hele landet. Fra Stavanger i syd til Trysil og Ringebu i nord. Han foreskrev Leca® letklinker til installation under banen på Frøystad.

- Jorden var modtagelig for frostbearbejdning, så vi var nødt til at tackle dette langsigtede problem. To muligheder blev besluttet som det mest egnede: Leca® letklinker eller ekspanderet polystyren (EPS). Begge produkter tilbyder forskellige kvaliteter og egenskaber, men fordelen ved at bruge Leca® letklinker er, at den også forsynede banen med meget god dræning, forklarer Moger.

Plader af EPS ville have hævet banen med kun 8 cm, mens Leca® letklinker ville hæve banen med 30 cm. Til dette projekt gav banen plads til at skabe ekstra dybde, så Leca® letklinker var et perfekt valg.

Vandreservoir

- 30 cm Leca® letklinker giver et meget godt drænlag. Det betyder, at du kan oprette et meget stort vandreservoir. Der kan være meget vand i grundkonstruktionen, men der vil aldrig stå blank vand på banen, siger Arvid Moger. Åsmund Pettersen & Søn hos Jevnaker er glade for at arbejde med lokale projekter i regionen på Hadeland og Ringerike.

- Vi har bygget de fleste af sportsfaciliteterne i Hadeland de seneste år, siger Christian Bruun. Han lister mange projekter op, bl.a. den kunstige isbane i Jevnaker; løbebanen i Brandbu; to kunstgræsbaner ved Ringerike; en kunstgræsbane i Brandbu og løbebanen i Nittedal Kommune. Mange af disse færdige projekter har indarbejdet Leca® letklinker i deres design.

Jævn udlægning

- Vi har brug for passende udstyr til at levere og udlægge Leca letklinker på pladsen. Til dette projekt brugte vi bulldozere, og dette skal udføres korrekt. Leca® letklinker er et materiale, der nemt strømmer ud, når det leveres, og når det skal udjævnes, er det afgørende, at vi ikke bruger store maskiner, der skaber unødvendig jordtryk, forklarer han.

- Leca® letklinker bruges ofte på kunstgræsbaner. Vores erfaring er, at denne type løsning er god, da den giver både god isolering og fordi den kan lagre vand og giver god permeabilitet, siger Christian Bruun.

Terje Engelkor, key account manager hos Leca, er tilfreds med kunstbanen til Lunner FC: - Det har været en uproblematisk opgave. Ca. 1.300 m³ Leca® letklinker er blevet brugt, og mit indtryk af både levering og når det bruges til projektet er, at det har fungeret meget godt, siger Engelkor.

FAKTA

Projekt Frøystad kunstbane
Kunde Lunner Fodboldklub
Landskabsarkitekt Arvid Moger
Maskinentreprenør Åsmund Pettersen & Søn
Leca® produkt Leca® letklinker 0-32 mm