14/01/2021
logo

Grønt tag på indkøbscenter

I Helsingfors i Finland anlægger man et stort grønt område oven over SRV’s REDI-indkøbscenter og Itäväylä-motorvejen. Knækkede Leca® letklinker installeres på det grønne tag for at gøre konstruktionen lettere og forbedre vækstforholdene for planterne.


Det største indkøbscenter i centrum af Helsingfors, er åbnet i Kalasatama, og giver indbyggerne mulighed for at nyde en helt ny type udendørs park med en alsidig plantevækst på det grønne tag oven over indkøbscentret og Itäväylä-motorvejen.

Udendørs park med regnvandshåndtering

- Målet med dette ambitiøse projekt er at skabe et bylandskab af høj kvalitet, et udendørs miljø med en stærk, markant identitet, der tåler det udfordrende kystklima, fortæller landskabsarkitekt Krista Muurinen fra landskabsarkitektfirmaet Maanlumo Oy, Helsingfors.

Når man bygger et grønt tag af høj kvalitet med en stor plantediversitet, er det, ifølge Muurinen, vigtigt at sikre, at regnvandet udnyttes så effektivt som muligt, og at underlaget binder fugt og skaber balance i miljøet. De strukturgivende lag skal også gøres lettere, da belastningen på de bærende konstruktioner ellers ville blive for stor.

Alsidighed med Leca® letklinker

- Grøn tagjord med knækkede Leca® letklinker anvendes som vækstlag. Derudover tilføjes et 50–350 mm tykt vægtreducerende lag bestående af knækkede Leca® letklinker under vækstlaget. I parken er det underliggende lag tykkest ved de let skrånende volde, som er op til 1,2 meter høje, siger Muurinen.

Terrawises afdeling for miljøbyggeri og haveanlæg er ansvarlige for projektet. Byggepladsleder Jouni Uusipuro fra Terrawise finder placeringen ualmindelig interessant og udfordrende.

Ambitiøs designløsning

- Designløsningen og de indbyggede materialer er meget innovative og i topklasse. Leca® letklinkernes evne til at binde fugten og frigøre den over en længere periode bidrager til at opretholde vækstbalancen, da fugten forhindres i at trænge for hurtigt igennem jordlagene. Dette er en vigtig egenskab for en grøn tagkonstruktion, fortæller Uusipuro.

- Den vægtreducerende opbygning bestående af Leca® letklinker og den grønne tagjord reducerer unødvendig belastning af konstruktionerne på det store parkdæk. Jord, der er gjort lettere ved hjælp af Leca® letklinker, vejer cirka 600 kg/m³, mens en normal sandjordsblanding vejer cirka 1.000 kg/m³. Vejrfaktorer som sol og vind er tilbøjelige til at udtørre jorden på et dæk af denne type. Derfor hjælper Leca® letklinkernes evne til at binde fugt - sammen med vanding - plantevæksten i parken med at forblive grøn,’ siger tilsynsførende Olli Saarinen fra SRV.

FAKTA

Facilitet REDI-indkøbscenter
Lokation Helsingfors, Finland
Entreprenør Terrawise Oy
Leca® produkter Leca® 3–8 mm knækket, Leca® 4–10 mm