05/06/2021
logo

Frihedsmuseet genopføres med Leca® letklinker

Kulturministeriet og Nationalmuseet er i gang med at genopføre Frihedsmuseet, som i 2013 brændte ned ved Kastellet i København. Museet, som forventes at åbne i 2019, vil primært være underjordisk, og da det igen vil blive placeret i Churchillparken ved Kastellet tæt på vandet, har man valgt at bruge Leca® letklinker som indskudsdræn.


Vinderen af arkitektkonkurrencen om det nye frihedsmuseum blev offentliggjort 5. maj 2015, og det nye museum er således tegnet af Lundgaard & Tranberg Arkitekter. Det er EKJ Rådgivende Ingeniører A/S, som er ansvarlige for den geotekniske løsning og dermed valget af Leca® letklinker som indskudsdræn i den endelige løsning. I 2017 startede man på genopførelsen af museet, og i forbindelse med anlægsarbejdet har der ganske naturligt været en del gravearbejde, som følge af museets placering under jorden. 

Fortiden spænder ben for nutiden

I foråret 2018 fandt arkæologer fra Københavns Museum en stenalderboplads på stedet for genopførelsen af museet, hvilket har forsinket processen en smule. Et sådant fund er både særligt og sjældent, og kan sige en del om København, før det overhovedet hed København. 

På bopladsen, der anslås at være omkring 7.000 år gammel, har man fundet både pilespidser, dyreknogler og et par menneskeknogler. Genstandene og stedet kan sige noget om, hvordan mennesket levede på et tidspunkt, hvor landskabet har forandret sig markant. 

Genstandene skal flyttes til det kommende magasin for kulturarv, der står klar i Høje Taastrup til sommer. 

Leca® letklinker som indskudsdræn

I løsningen af det nye Frihedsmuseum er Leca® letklinker indtænkt som drænløsning. Et dobbelt betongulv med Leca® dræn og lodrette vægdræn skal sammen med et effektivt bortledningselement i bunden bevirke, at der ikke kommer vandtryk på konstruktionen. Som det fremgår af billede og video, er letklinkerne blevet blæst ind via en 60 meter lang blæseslange, hvilket har lettet leverings- og udlægningsarbejde.

Hos Leca er vi stolte af, at vores letklinker vil være med til at beskytte minderne fra Danmarks frihedskamp.

FAKTA

Bygherre: Kulturministeriet og Nationalmuseet

Arkitekt: Lundgaard & Tranberg Arkitekter

Rådgivende ingeniør: EKJ Rådgivende Ingeniører A/S

Entreprenør: Arkil A/S

Leca® produkter: 500 m3 Leca® 10-20

Leca® løsning Dræn