05/06/2021
logo

Lastkompensation under dæmning til Thurø

Da den gamle dæmning mellem Svendborg og Thurø fra 1930 var meget befærdet, blev det besluttet at udvide den. For at lykkes med dette blev en løsning med lastkompensation implementeret. 


Skårupøre Sund mellem Svendborg og Thurø består, som de fleste andre havbunde, af blød bund. Da den dæmning/vej, som passerer sundet er meget befærdet, var det nødvendigt at udvide den med flere vejbaner. For at muliggøre dette, var man nødt til at aflaste eller udskifte det bløde bundmateriale.

Lastkompensation med Leca® letklinker

Løsningen faldt på en lastkompensation med usorterede Leca® letklinker.

Først blev en fiberdug limet sammen til ét stort stykke og placeret i vandet. Derefter blev Leca® letklinkerne udlagt ovenpå ved at tippe dem af direkte ned i vandet. De nederste lag blev trykt ned af de overliggende lag.

Da Leca® letklinkerne ikke længere var flydende, blev de komprimeret med et bæltekøretøj. Oven på blev der igen udlagt fiberdug, og til sidst blev vejkassen etableret.

Efter 9 måneder konstaterede rådgiverne kun små og få sætninger på max. 27 mm. Dette blev vurderet som 'meget flot og tilfredsstillende'.

 

FAKTA

Bygherre: Svendborg Kommune
Entreprenør: C.G. Jensen, Aarhus
Geoteknisk løsning: Rosbæk i Svendborg
Leca® produkter: 850 m3 usorterede Leca® letklinker med densitet 300 kg/m3
Leca® løsning: Geoteknik