15/04/2021
logo

Lastkompensation under boliger i Frederikshavn

En løsning baseret på lastkompensation med Leca® letklinker og præfabrikerede fundamentbjælker gav hurtig og nem løsning på blød bund under et boligbyggeri i Frederikshavn.


Frederikshavn Kommune har bygget 12 boliger på blød bund ved at benytte sig af en løsning med pladefunderet lastkompensation baseret på Leca® letklinker og fundamentbjælker.

Pladefunderet lastkompensation

De geotekniske undersøgelser viste, at der var et sætningsgivende lag gytje i den undergrund, som boligerne skulle bygges på, kom Niras A/S på en opgave med at finde en holdbar løsning. Gytjelaget lå ret dybt, så en udskiftning med sand var ikke aktuel, og pæleramning var ikke økonomisk rentabel. Valget faldt derfor på en løsning med pladefunderet lastkompensering vha. Leca® letklinker og præfabrikerede fundamentbjælker.

Kantbjælkerne blev lavet på en fabrik og kunne ret enkelt monteres med kran. Dette var en stor fordel, da arbejdet blev udført om vinteren.

Efter monteringen af kantbjælkerne blev Leca® letklinker udlagt som gulvisolering, og gulvbetonpladen blev sammenstøbt med kantbjælken.

Herefter blev boligerne opført på normal vis. 

Ca. 90 cm jord blev udskiftet med Leca® letklinker for at sikre den nødvendige lastkompensation.

 

FAKTA

Entreprenør: Bangsminde ApS, Frederikshavn
Geoteknisk løsning: Niras A/S
Leca® produkter: 1.400 m3 Leca® 10-20
Leca® løsning: Geoteknik