30/06/2019
logo

Banedanmark bruger Leca® Safe til glatførebekæmpelse

På Banedanmarks togperroner rydder man ikke for sne, fordi salt på perronerne kan forstyrre togtrafikken. Sneen bliver i stedet for gjort skridsikker med Leca® Safe til glatførebekæmpelse - og det har en række positive egenskaber for miljøet.


Når sneen daler på Banedanmarks perroner er der brug for en effektiv løsning til glatførebekæmpelse, så de mange rejsende ikke glider når de skal af og på togene. Siden 2010 har denne effektive løsning bestået i Leca® Safe.

- Banedanmark kan ikke salte ved togstationerne. Det fortæller Thomas Brogaard, der er stationsansvarlig i Banedanmark. 

- Hvis vi brugte salt på perronerne, så ville smeltevandet ende på sporet. Det kan skabe en masse forstyrrelser og fejl i vores sikringssystemer, så vi ikke kan køre tog, forklarer han.

For år tilbage brugte Banedanmark et kvælstofbaseret produkt, som kunne smelte sneen væk fra stationerne, men det blev droppet, da de mange hundrede tons kvælstof endte i naturen.

Sand og grus er for tungt for personalet at løfte på, så derfor er en helt anden metode taget i brug for at undgå, at passagererne glider i sneen.

Sneen er nemlig gjort skridsikker med små, sorte knækkede kugler Leca® letklinker strøet oven på sneen. Leca® letklinker er fremstillet af en plastisk lerart, som brændes til små lette og stærke kugler, der giver passagerernes sko og støvler et godt underlag at gribe fat i.

Vi har brugt Leca® letklinker til glatførebekæmpelse i fem vintre og ikke set nogen stigning i antallet af faldulykker, så vi sikrer passagererne med metoden, siger Thomas Brogaard.

Om Leca® Safe til glatførebekæmpelse

Med Leca® Safe kan man på en miljøvenlig måde nemt og effektivt løse problemet med isglatte fortove.

Leca® Safe indeholder ingen skadelige stoffer og er derfor ikke skadeligt for dyrepoter. Skader ikke træer og buske og er heller ikke skadeligt for beton - og asfaltbelægning.

Når sneen smelter flyder en stor del af Leca® Safe med smeltevandet bort og sætter sig ikke i sandfang og kloakrør, men ledes helt bort, hvor det på centrale rensningsanlæg kan "skummes af" og bruges til jordforbedring.

 

FAKTA

År: Opstart 2010
Bygherre: Banedanmark
Type af opgave: Glatførebekæmpelse/ sikring af passagerer
Leca® produkter: Leca® Safe
Leca® løsning: Glatførebekæmpelse