08/05/2021
logo

Leca® letklinker som isoleringsmateriale i Baltic Sea Science Center

På øen Djurgården i Stockholm, Sverige, er et nyt, innovativt byggeri i gang. Leca Sverige har sponseret 1700 m3 letklinker, der skal anvendes som letfyld og isoleringsmateriale i terrændækket.


Tekst: Caroline Hanner/William Frieberg
Illustration: Topia/KAWA

Et videnscenter for Østersøen

Baltic Sea Science Center er et videncenter for Østersøen, skabt gennem et partnerskab mellem Skansen (frilandsmuseum og zoologisk have på øen Djurgården i Stockholm) og BalticSea2020. Formålet er at forbedre Østersøens muligheder for at blive et mere livskraftigt hav i fremtiden.

Med Baltic Sea Science Center får de besøgende et indblik i, hvordan Østersøen har det under overfladen, og hvad vi alle sammen kan gøre ved det. Centret kommer til at fungere som et videnscenter med udstillinger, akvarier, foredragssale og laboratorier. Projekterne vil være handlingsorienterede og innovative og bidrage til en sundere Østersø. Fonden vil desuden arbejde med at udbrede viden og information om havet til beslutningstagere, myndigheder, skoler og enkeltpersoner.

Leca Sverige sponserer isoleringsmateriale

Selve bygningen, som skal huse videnscentret er en udbygning af et tidligere akvarium, der har indeholdt søløver, pingviner og flamingoer. Nu skal der være kælder med glasloft op til de øvrige etager, som vil være i ægte skandinavisk stil med råbeton og ubehandlet træ. 

Leca Sverige er et af flere Saint-Gobain-selskaber, som har sponseret materiale til bygningen. Leca® letklinker vil især blive anvendt som opfyldningsmateriale mellem klippevæggen og bygningen, og som isoleringsmateriale i terrændækket under betonpladen.

Leca® letklinker tilfører mange gode egenskaber til bygningen når de anvendes som isoleringsmateriale i terrændæk. Fx danner de en tæt og robust konstruktion mod undergrunden, der dels skal forhindre varme i at slippe ud og dels fugt og radon i at slippe ind. Ved tilsætningen af et radonsug kan man desuden lede den radioaktive luftart helt væk fra bygningen.

Leveringen af Leca® letklinker begyndte i september 2017. I alt er ca. 700 m3 blevet blæst på plads ved hjælp af en af vores blæsebiler, der som standard kan blæse op til 30 meter fra lastbilen med en kapacitet på 1 m3/minut.

Den endelige byggeri vil bestå af tre store akvarier, en udstillingsdel, en pædagogisk del med laboratorielokale til elever og biograf. Alt dette forventes at være klar til indvielse i foråret 2019.

 

FAKTA

Projekt Baltic Sea Science Center
Lokation Stockholm, Sverige
Entreprenør SH Bygg
Leca® produkter 1700 m3 Leca® 10-20 coated

Leca® løsning Terrændæk