Leca® passer på honningbiernehonningbier polen

Honningbier er meget vigtige for mennesker. Uden dem ville mange plantearter uddø, og høsten ville give et meget mindre udbytte. Det har nu vist sig, Leca® kan forbedre disse nyttige, flyvende insekters trivsel.

"Vi er måske ikke klar over, at mere end 80 % af vores planter bestøves af bier. Albert Einstein har sagt, at 'hvis bierne forsvandt fra jordens overflade, ville mennesket kun leve videre i fire år'", siger Piotr Szwałek, som ejer et familiedrevet bistade. 

Men hvordan kan vi hjælpe med at holde disse gavnlige insekter i god form?

Adgang til vand om foråret

bistad polen lecaNår bierne vågner op fra deres vintersøvn, trænger de til vand, men sommetider er der ingen dug på planterne. Desuden ligger bistader tit langt væk fra naturlige vandløb. Bier, som stadig er afkræftede efter deres vinterhi, har meget svært ved at bære vand til deres bistader, så det er vigtigt at sørge for vandskåle i bistaderne. Tørstige bier drikker ofte fra naturlige reserver af stillestående vand, men desværre drukner mange af dem. Biavlere forsøger at forhindre dette på mange forskellige måder. De placerer vandskåle med strå, mos eller grene i bistaderne, men tidens gang og forurenet vand får disse naturlige materialer til at rådne. Derfor skal de udskiftes tit.

En simpel løsning på problemet er at lægge et tyndt lag miljøvenligt materiale som Leca® i vandskålen. Leca®-fyldte plastikbeholdere med et stort grundvandsspejl, som er halvt begravet i jorden eller placeret tæt på bistadet, fungerer rigtig godt. Et tyndt lag flydende Leca® (2-3 cm) giver bierne et sted, hvor de kan lande og drikke i sikkerhed.

Ifølge Piotr Szwałek, som driver bistadet sammen med sin hustru, Jadwiga, opvarmes letklinkerne hurtigt i solen på grund af deres mørke farve.

"Det er vigtigt især om foråret at give bierne adgang til vand så tæt som muligt på bikuben og sikre, at de ikke fryser, når temperaturen stadig kan være meget lav", siger han.

Vandets overfladespænding gør, at letklinkernes overflade forbliver fugtig. Endnu en fordel ved Leca® er, at det som keramisk materiale ikke reagerer med vand, så vandet holder sig friskt i længere tid. Leca® forhindrer desuden hurtig fordampning af vand. Derfor skal vandskålen ikke fyldes så tit, hvilket sparer tid og vand.

Efterårsfodring af bier

bistad polen lecaNår mennesker høster honning fra bistader, opbruger de dyrebare ressourcer, som bierne har samlet for at overleve efteråret, vinteren og det tidlige forår. Der skal kompenseres for dette tab. Biavlere fodrer som regel bierne med hjemmelavet sukkersirup eller kommercielt fremstillet spaltet sirup, der består af fx rødbeder eller hvede. Til det formål placerer de forskellige slags foderautomater i bistaderne, afhængigt af det anvendte fodringssystem.

Leca® redder bierne fra drukning og hjælper dem med at omdanne siruppen til vinterføde. Letklinkerne bidrager til, at insekterne fodres på en sikker måde. Materialet er kemisk neutralt, så det reagerer ikke med siruppen og er med til at holde den frisk i længere tid.
 

FAKTA

Facilitet: Szwałek-familiens bistade

Sted: Pelplin, Polen

Produkter: Leca® letklinker